четвъртък, 18 август 2011 г.

БЛАГОДАТ

Б Л А Г О Д А Т
ЙОАН 1:17


УВОД: Много често ние говорим, че сме почуствали голяма благодат, казваме имаше голяма благодат, чувстваше се Божията благодат. Какво разбираме най общо под думата благодат – радост, съживление, възклицания- амин, алелуя и т.н. ТОВА ЛИ Е БЛАГОДАТ:
Ако сме наскърбени и не се радваме, ако сме болни и не се радваме, ако сме отрудени и с проблеми и не чувстваме съживление и възклицания- амин, алелуя – тогава какво? Имали благодат или няма, имали Божие присъствие или няма!!!

И З Л О Ж Е Н И Е

Като спасени и преживели Божиите благословения, ние трябва да имаме познания и разбиране какво значи Благодат, особено какво значи БОЖИЯ БЛАГОДАТ?

І. КАКВО ЗНАЧИ – БЛАГОДАТ И КАКВО ПРАВИ ТЯ?
Много често ние изповядваме и казваме, че ние живеем в благодатно време и че нашия Господ Исус Христос е пълен с Благодат и че Той е благодатен. Какво означава това ?
Да ли това е радост, изцеление, мир, утеха..... т.н.... Тези неща се проявяват когато дойде Божието присъствие – словото казва:
....Където е Господ, там има свобода, мир, радост, утеха, целение..... Но това не е Благодат, която е описана в Божието слово!!!

1. Благодатта е ЧОВЕКОЛЮБИЕТО НА БОГА КЪМ НАС ХОРАТА.
Бог има особеното чувство и отношение към хората – Той няма омраза, няма ненавист, не таи зло във Себе си, НО питае Любов, състрадание, милосърдие към хората..... кр.разм...
Тит. 3:4... Но когато се яви благостта на Бога, нашия Спасител, и Неговата любов към човеците...
Ефес. 2:4-5... Бог, обаче, Който е богат с милост, поради голямата любов, с която ни възлюби, даже, когато бяхме мъртви чрез престъпленията си, съживи ни заедно с Христа...

Понеже Бог ни обича и постъпва към нас с благост, с доброта, с любов и милост, Той ни изцелява, утешава, радва, прощава – тези неща са проява на Благодатта Божия в нашия живот....

А/. В Благодатта-човеколюбието на Бога към нас – ние имаме
СПАСЕНИЕ.
Тит. 2:11... Защото се яви Божията благодат, спасителна за всичките човеци...

Б/. В Благодатта-човеколюбието на Бога към нас – ние имаме ОПРАВДАНИЕ ДАРОМ..
Римл. 3:23-24... Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога, а с Неговата благост се оправдават даром чрез изкуплението, което е в Христа Исуса...

ІІ. ХРИСТИЯНСТВОТО Е САМО БЛАГОДАТ – НЯМА ЗАКОН!

Сравнителен пример за благодатта: ІІ Царе 9:1-13....

1. Давид оказал милост към Мемфивостей – заради Йонатан –
А Бог показва милост – заради Христос
Пример: Съдията и писмото на неговия син от фронта.......
І.Йн.2:12... Пиша вам, дечица, защото ви се простиха греховете заради Неговото име.

2. Заради Йонатан – Мемфивостей се хранеше на царската трапеза –
А заради Христос Бог прибра вярващите в Своето семейство като свои синове и дъщери...
Ефес. 1:5-6... Бог е ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля за похвала на славната Си благодат, с която ни е обдарил във Възлюбения Си...
3. Заради Йонатан – Мемфивостей винаги живееше в Ерусалим и се
хранеше на царската трапеза, А заради Христос вярващите от всички времена за вечни векове ще живеят в Небесния Ерусалим и никога няма да се разделят с Господа Исус Христос....
Йн. 10:28... И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми.

І.Сол.4:16-18... Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа. И тъй, насърчавайте се един друг с тия думи.


Сравнителен пример за Закона:
Втор.21:18-21... Ако има някой упорит и непокорен син,
който не слуша думите на баща си или думите на майка си, и при все, че те го наказват, пак той не ще да ги слуша, тогава баща му и майка му да го хванат и да го заведат при старейшините на града му и при портата на местожителството му,и да кажат на старейшините на града му: Тоя наш син е упорит и непокорен; не слуша думите ни, разблуден е и пияница. Тогава всичките мъже от града му да го убият с камъни, та да умре; така да отмахнеш злото отсред себе си; и целият Израил ще чуе и ще се убои.
Закона казва за непокорния – Смърт.......

Благодатта казва:
Лука 15:21-23... Но бащата рече на слугите си: Скоро изнесете най-хубавата премяна и облечете го, и турете пръстен на ръката му и обуща на нозете му; докарайте угоеното теле и го заколете и нека ядем и се веселим; защото този мой син бе мъртъв, и оживя, изгубен бе, и се намери.
И почнаха да се веселят.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Братя и сестри, по заслуги ние бяхме достойни за наказание, смърт и отделяна от Бога за там където огънят не огасва и червеят не умира, където има плач и скърцане със зъби, Но когато дойдохме при Бога, ние същите вместо наказание и смърт получихме – оправдание и живот.... ТОВА Е БЛАГОДАТ..... понеже Христос – Аннеца Божий понесе наказанието и смърта, на нам остави Благодат – Човеколюбието на Бога към хората в което даром се оправдаваме и спасяваме.......

Ямбол, 18.08.2011 пастор Иван Георгиев






неделя, 14 август 2011 г.

НУЖДАТА ОТ НОВОРОЖДЕНИЕ

НУЖДАТА ОТ НОВОРОЖДЕНИЕ

ЙОАНА – 3:3… Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре {Или : Изново.}*, не може да види Божието царство.


УВОД: Ние много често говорим за новорождението, споменаваме го, но да ли знаем какво представлява то и да ли всеки човек има нужда от него.
Ние като вярващи и като ходещи на църква, хора които имат активно участие в църковния живот, трябва ли да имаме новорождение!

И З Л О Ж Е Н И Е

Новорождението е много важен процес от нашия духовен живот, защото чрез новорождението ние показваме в настоящия момент какви сме – да ли сме Божии деца или все още сме хора от света.

І. НЕОБХОДИМОСТТА ОТ НОВОРОЖДЕНИЕ.!
Без новорждението човек е най слабото същество, което може да попадне в плен на света и дявола. Живота на такъв човек е постоянна борба за надмощие на доброто, той има желание, има копнеш, иска да промени живота си, характера си, да остави пороците и слабостите си, но не може да го постигне – ЗАЩО?
АП. Павел ни казва в Римл.7:18 – 20 ….
Защото зная, че в мене, сиреч, в плътта ми, не живее доброто; понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша.
Защото не върша доброто, което желая; но злото, което не желая, него върша. Но ако върша това, което не желая, то вече не го върша аз, а грехът, който живее в мене.

Словото Божие ни казва че чрез един грехът дойде и премина през всички човеци и всички съгреши и никой не заслужава да бъде прославен Бог, и този един е Адам.
Днес човека за да бъде онова създание което Бог беше създал – без грях, без порок, без слабост, без зло и омраза, а пълен със смирение, благост и любов – ВСЕКИ ЧОВЕК СЕ НУЖДАЕ ОТ НОВОРОЖДЕНИЕ.
ЕВ. ЙОАН в 3:6 ни казва:… Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух…. Още словото допълва – Плътта силно желае противното на Бога – това значи противното на любовта, на доброто, на смирението.
Затова днес във света и семейството на човека има – борби, сълзи, скърби, убийства, цялото зло на сатана.
СЛОВОТО НА БОГА НИ КАЗВА – ЧОВЕКА СЕ НУЖДАЕ ОТ НОВОРОЖДЕНИЕ…….. ТИ И АЗ, ВСИЧКИ ИМАМЕ НУЖДА ОТ НОВОРОЖДЕНИЕТО….

ІІ. ВАЖНО ЛИ Е НОВОРОЖДЕНИЕТО ЗА ЧОВЕКА?
1. Новорождението е много важен елемент в нашия духовен и земен живот – без него живото ни е пуст, празен, без радост, без мир, без благословение и благодат, без чудеса и знамение, без песен и хваление – всички тези неща са притежание на Божието царство и те се изливат и виждат в живота на всеки новороден, който е в Христа Исуса…
Исус каза на Никодим – Йн.3:3…
Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре {Или : Изново.}*, не може да види Божието царство.
Не може да види в живота си тези благословения които носи Исус……

2. Новорождението е ВАЖНО и за влизането на човека в Небесното царство – без новорождение ние може да ходим на църква, можем да се молим, можем да пеем – НО НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ВЛЕЗЕМ В НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО, защото нищо не чисто и грешно няма да влезе там, а човек без новорождение е плътски човек пълен с пороци и грехове.
Христос каза: Мат.18:1-4…
В същото време учениците дойдоха при Исуса и казаха: Кой е по-голям в небесното царство?
А Той повика едно детенце, постави го посред тях, и рече:
Истина ви казвам; ако се не обърнете като дечицата, никак няма да влезете в небесното царство. И тъй, който смири себе си като това детенце, той е по-голям в небесното царство.

Бог на горделивите се противи , а на смирените дава благодат – без новорождение има гордост, самооценяване, а със новорожгдение човек се смирява под мощната ръка на Бога и Той го възвишава….

ІІІ. КОИ СА БЕЛЕЗИТЕ НА НОВОРОЖДЕНИЕТО?
Когато човек е новороден той започва да има в изобилие в живота си следните неща и качества:

1. Човек започва да прилича в своите действия на Бога!
Еф. 4:32… а бивайте един към друг благи, милосърдни;
прощавайте си един на друг, както и Бог в Христа е простил
на вас.


2. Човек става послушен на Божието слово и го изпълнява!
Езекил 11:19-20… Аз ще им дам едно сърце, И ще вложа
вътре във вас нов дух; И като отнема каменното сърце от
плътта им, Ще им дам крехко {Еврейски : Плътно.}* сърце,
За да ходят в повеленията Ми,
И да пазят наредбите Ми и да ги вършат. И те ще бъдат Мои
люде, и Аз ще бъда техен Бог.

3. Човека има контрол над греха, порока и слабостта!
Римл.6:14… И тъй, да не царува грехът във вашето смъртно
тяло, та да се покорявате на неговите страсти.
Нито представяйте телесните си части като оръдия на
неправдата; но представяйте себе си на Бога като
оживели от мъртвите, и телесните си части на Бога като
оръдия на правдата. Защото грехът няма да ви владее, понеже
не сте под закон, а под благодат.

4. Човек мисли първо за духовните неща!
Римл.8:5… Защото тия, които са плътски, копнеят за плътското; а тия, които са духовни - за духовното


5. Доказателството за новорождението не е многото говорене, а
ЛЮБОВТА!
І.Йоана 4:7… Възлюбени, да любим един другиго, защото
любовта е от Бога; и всеки, който люби, роден е от Бога и
познава Бога.

ІV. СТЪПКАТА КЪМ НОВОРОЖДЕНИЕТО!

Това което човек трябва да направи за да получи новорождение е:
ПЪРВО – Да осъзнае че е грешен е недостоен – да има разкаяние за това състояние – Римл.7:24… Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая смърт?

ВТОРО – Признаване на вината си - греха си – Не да търси оправдание, А да признае своята вина –
Псалом 35:2… Признах греха си пред Тебе, и беззаконието си не скрих;
Рекох: Ще изповядам Господу престъпленията си;
И Ти прости вината на греха ми. (Села).


ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
БРАТКО И СЕСТРО - НОВОРОДЕНИ ЛИ СМЕ!

14.08.2011
ЯМБОЛ, пастор Иван Георгиев