петък, 2 декември 2011 г.

ТЪЛКУВАНИЕ НА І.ТИМОТЕЙ - 3

№ 3
ИЗБРАН ЗА ДА СЛУЖИ
І.Тим.1:12-17
Благодарността на ап.Павел – 12 ст.

УВОД: След като ап.Павел разкри атмосферата в която се е развивала ранната християнска църква – атмосфера на БЕЗЗАКОНИЕ, НЕПОКОРНОСТ, УБИЙЦИ И ЛЪЖЦИ и
независимо от това ЦЪРКВАТА СЕ Е РАЗВИВАЛА, пазела е божието слово и днес това слово достига и до нас със цялата си ВЛАСТ И АВТОРИТЕТ, което слово според апостола може да ни промени.
Ап.Павел казва за това слово – СЛАВНОТО БЛАГОВЕСТИЕ НА БЛАЖЕНИЯ БОГ, КОЕТО МУ Е ПОВЕРЕНО.
След това изявление, апостола започва тази част от своето послание със благодарствен химн – ТЪРЖЕСТВЕНО БЛАГОДАРЕНИЕ.

И З Л О Ж Е Н И Е

От прочетения текст, особено от 12 стих, ние разбираме някои много важни неща за които ап.Павел благодари на Бога. ЗА КАКВА ПАВЕЛ БЛАГОДАРИ НА ИСУСА?

І. БЛАГОДАРНОСТА НА ПАВЕЛ ЗА ТОВА, ЧЕ ИСУС
ГО Е ИЗБРАЛ – ст.12... Благодаря на Христа Исуса,
нашия Господ.
Ние имаме благодарност към Бога за много неща .... изцеление, радост, снабдяване на нужда, освобождаване, прощение, защита ..и.пр..
Но в този пасаж ап.Павел поставя ударението на своето благодарение върху ИСУС ХРИСТОВИЯ ИЗБОР. Никога не е дошла в павловия ум мисълтта и чувството , че той е избрал Исуса и неговия път – НЕ, ТОЙ ИЗЯВЯВА И БЛАГОДАРИ, ЧЕ ХРИСТОС ГО Е ИЗБРАЛ когато Павел стремително вървеше към своята погибел и осъждение. Исус е поставил Своята спасителна ръка върху павловото рамо и го е спрял от неговото падение, когато Павел беше хвърлил на вятъра своя живот и го доведе до осъзнаване. С този благодарствен химн, Павел показва, че е човекът на Христос, че принадлежи на Христос, защото Той го е избрал.
....Ако някой се хвали, да се хвали не със това което той е направил, а да се хвали, че Исус го е намерил и избрал, да бъде божий човек, Христов човек принадлежащ на Исуса...


ІІ. БЛАГОДАРНОСТА НА ПАВЕЛ ЗА ТОВА, ЧЕ ИСУС
ГО СЧЕТЕ ЗА ВЕРЕН – ст.12... Благодаря на Христа
Исуса, нашия Господ.... че ме счете за верен.

Павел беше поразен от Исусовия избор, защото той на големия и върл гонител на Исусовите последователи беше ИЗБРАН да бъде МИСИОНЕР за Христос.
Това благословено дело не беше само в това, че Исус му ПРОСТИ, НО в това, че ИСУС МУ СЕ ДОВЕРИ.
...Ние понякога прощаваме на този който е допуснал някаква слабост или е съгрешил против нас, НО много често ние му даваме да разбере, че неговото минало, това което той е допуснал и направил, НЕ НИ ПОЗВОЛЯВА ДА МУ СЕ ДОВЕРИМ, НЕ МОЖЕМ ДА ГО СЧЕТЕМ ЗА ВЕРЕН И НЕ МУ ПОСТАВЯМЕ ОТГОВОРНИ ПОРЪЧЕНИЯ, защото се страхуваме, че може да ни излъже и подведе.
Чрез този вид благодарност ап.Павел ни показва, че Христос не само му прости, Но Бог му повери да ИЗПЪЛНИ
Божието поръчение – да занесе Благата вест сред езическите народи. От човека бивш ГОНИТЕЛ, БОГ го направи СВОЙ ПОСЛАНИК.
Само онези, на които Бог има ДОВЕРИЕ и ги СЧИТА ЗА ВЕРНИ, Бог ги избира и поставя във СЛУЖЕНИЕ....


ІІІ.БЛАГОДАРНОСТА НА ПАВЕЛ ЗА ТОВА, ЧЕ ИСУС
ГО ПОСТАВИ НА СЛУЖБА – ст.12... Благодаря на
Христа Исуса, нашия Господ...че ме настани на служба.

Ние много сериозно трябва да подчертаем този факт от павловата благодарствена молитва, че той се чувства че е назначен от Исус Христос на тази служба. Той никога не си е помислим, че неговото назначаване на служба – служение и свързано с получаването на почести или отговорна и ръководна роля в църквата, НО той е предполагал и е вярвал, че е спасен за да служи или с други думи да слугува.
... Когато човек постави себе си или се стреми да бъде нещо, да приеме някаква служба или служение, но не е поставен от Бога, такова служение няма онова благословение и плодност, когато той направено от Бога. Човек лесно може да изгуби това което е поставил върху себе си, ако то не е Божиятна воля.....

С тези думи ап.Павел показва Божия избор, Божието доверие и Божието назначаване. Тогава такъв човек, е човек на Божията воля и принася трайни и изобилни плодове за Божия слава.
Пример:... Разказва се за един спартанец, който след извоюването на победа на бойните игри получил награда ДА СТОИ РЕДОМ ЕДИН ДО ДРУГ СЪС ЦАРЯ ВЪВ БИТКАТА. Въвд една друга сложна игра този човек с много усилия отново победил своите врагове. След победата един човек го попитал като казал: „..Е спартанецо, каква награда получи за тази твоя победа?
Спартанеца казал: ...” Аз получих правото във сражението да стоя пред моя цар..”
Наградата на този човек е била да служи и ако е необходимо да приеме и СМЪРТ за своя цар.
..... С тази благодарствена молитва ап.Павел свидетелствува, че Той е избран да служи, а не за приемане на почести, като е готов да понесе не само незгоди, но да приеме и СМЪРТ.

...Д.А. 21:10- 13 ... И след като бяхме преседяли там много дни, един пророк на име Агав слезе от Юдея.
И като дойде при нас, взе Павловия пояс та си върза нозете и ръцете, и рече: Ето що каза Светият Дух: Така юдеите в Ерусалим ще вържат човека, чийто е тоя пояс, и ще го предадат в ръцете на езичниците. И като чухме това, и ние и тамошните го молихме да не възлиза в Ерусалим. Тогава Павел отговори: Що правите вие, като плачете та ми съкрушавате сърцето? защото аз съм готов не само да бъда
вързан, но и да умра в Ерусалим, за името на Господа Исуса.
ІV. БЛАГОДАРНОСТА НА ПАВЕЛ ЗА ТОВА, ЧЕ
ИСУС МУ ДАДЕ СИЛА – ст.12... Благодаря на
Христа Исуса, нашия Господ...че ми даде сила.

Ап.Павел отдавна е осъзнал, че Исус никога не възлага на човека да изпълни негово поръчение, без да не му е дал и СИЛА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО ЗА ТОВА ПОРЪЧЕНИЕ.
Павел никога не каза – Погледнете това нещо направих аз, но винаги говореше – Погледнете на Исус Христос, който ми дава сила за да извърша това нещо..
Филип. 4:13... За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява.
Нито един човек сам по себе си не е ДОБЪР, НЕ Е СИЛЕН, НЕ Е СВЯТ, НЕ Е ДОСТАТЪЧНО МЪДЪР за да бъде СЛУГА ХРИСТОС.... Но ако човек напълно се отдаде в служение на Исус Христос, той ще действа не само в своята сила, но и В СИЛАТА КОЯТО БОГ ЩЕ МУ ДАДЕ.
Само тогава човек става силен в слово и дело.....!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Какво да запомним?
Павел е спасен за да служи и това свое служение започва с БЛАГОДАРСТВЕН ХИМН като бблагодари на ИСУС за:
1. Че е избран от Исус. 2. Че е признат за верен.
3.Че е назначен от Исуса да служи. 4. Че му е дадена сила от Бога.

ТОВА БЛАГОДАРЕНИЕ Е ПРЕКРАСНО СВИДЕТЕЛСТВО НА НОВОРОДЕН И ПОСВЕТЕН ХРИСТИЯНИН. Дано това да се каже и за нас!

Пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ

ТЪЛКУВАНИЕ НА І.ТИМОТЕЙ - 2

№ 2
ОЧИСТВАЩОТО СЛОВО
І.Тим.1:8-11

УВОД: След като ап.Павел разкри атмосферата в която се е развивала ранната християнска църква – атмосфера на БЕЗЗАКОНИЕ, НЕПОКОРНОСТ, УБИЙЦИ И ЛЪЖЦИ и
независимо от това ЦЪРКВАТА СЕ Е РАЗВИВАЛА, пазела е божието слово и днес това слово достига и до нас със цялата си ВЛАСТ И АВТОРИТЕТ, което слово според апостола може да ни промени. Ап.Павел казва за това слово – СЛАВНОТО БЛАГОВЕСТИЕ НА БЛАЖЕНИЯ БОГ, КОЕТО МУ Е ПОВЕРЕНО.

И З Л О Ж Е Н И Е

От прочетения текст, особено в 10 и 11 стихове, ние разбираме някои много важни неща за СЛАВНОТО БЛАГОВЕСТИЕ.

І. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ Е- ЗДРАВОТО УЧЕНИЕ ст.9.
Тук преведеното СЛАВНО, в буквалния смисъл означава – даващ здраве. Християнството изисква не само спазване на определени норми, например ЧЕТЕНЕ НА БИБЛИЯТА, МОЛИТВА, ХОДЕНЕ НА ЦЪРКВА, но изисква и въвеждане НА здрав образ на живота – ТОВА Е ДОБЪР ПОРЯДЪЧЕН ЖИВОТ.
Ако християнството в живота на човека е истинно, то дава на човека и здраве, това е морален живот, който се явява като дезинфикцирващо средство, което очиства човешкия живот, и този живот става за пример.
..... Това е потвръждение на това което, Христос каза: ...
Йоан 13:35... По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.

Любовта е дело - плод на Святия дух – Гал.5:22...
Когато в живота на човека присъства любовта – Божията любов, означава че този човек е божие притежание, и че той духовно е здрав и води променен живот под въздействието на СЛАВНОТО БЛАГОВЕСТИЕ.

ІІ. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ Е – СЛАВНА БЛАГА ВЕСТ –
ст.11
Тази вест е СЛАВНА защото тя е ВЕСТ-НОВИНА за опрощение на минали грехове и даване на сила за преодоляване на грехове в момента и в бъдеще. Допуснатия гтрях в миналото вече не може да осъжда човека, той е отнет от агнеца Господен Исус Христос и е прикован на кръста. Йоан кръстител каза – ЕТО АГНЕЦА ГОСПОДЕН, КОЙТО НОСИ ГРЕХОВЕТЕ НА СВЕТА....

Тази вест е БЛАГА- ДОБРА- СЛАДКА, защото е ВЕСТ-НОВИНА за Божията милост. Милоста Господна трае до века – ни казва Божието слово. Това е новина, че в Господа човек може да намери милост, оправдание и спасение. Това е новина за Божията благодат – Божието човеколюбие.






ІІІ. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ Е – ВЕСТ ЗА БОЖИЯТА
ВЕРНОСТ.
Християнското евангелие – или Християнското благовестие, това не е изявяване на човека, но това е ОТКРОВЕНИЕ ЗА БОГА.
Откровение за това, че Бог предлага не само помощ на човека, но му предлага е БОЖИЯ СИЛА, С КОЯТО МОЖЕ ДА ПРЕВЪЗМОГНЕ СЕ САМО ТРУДНОСТИ И ИЗПИТАНИЯ, но може да победи света, греха и сатана.

Апостола каза – Всичко мога чрез Онзи който ме подкрепя.

Римл. 1:16... Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.


ІV. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ ДОЙДЕ – ЧРЕЗ ХОРАТА –
ст.11.
Благовестието беше поверено на ап.Павел за да бъде принесена, донесена на други хора.
Бог прави на хората предложение и Му трябват хора които са готови да Му служат.

Истинският християнин – това е човекът, който приема Божието предложение и осъзнава, че той не може да пази тази вест само за себе си, но е длъжен да я сподели и с други, които още са я приели.

Христос каза – Даром сте взели, даром давайте....

Божието благовестие е онова Божие слово, което очиства човека и му предава здрав духовен живот. Затова това слово заслужава да бъде прието със цяло сърце.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Не задържай нищо от Божието само за себе си, но сподели го и с други за да бъдат очистени, спасени. БОЖИЕТО БЛАГОВЕСТИЕ Е ЗА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ – ПРЕДАЙ ИМ ТАЗИ БОЖИЯ ВЕСТ.

Пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ

ТЪЛКУВАНИЕ НА І.ТОМОТЕЙ 1

№ 1

ОСЪДЕНИ ОТ ЗАКОНА
І.Тим.1:8-11

УВОД: Когато в земното царство в което живее човек, настъпи
Божието царство, тогава няма има нужда от друг Закон освен Закона на Божията любов в сърцата на човеците, но в
настоящото време този момент е все още далече.
И затова ап.Павел показва списък с грехове, които Законът забранява и осъжда. Този пасаж е много интересен и важен за нас, защото този списък показва в какви условия се е зародил и израства християнството. Ние често говорим, че за християнина е трудно да живее в епохата на съвременната цивилизация, защото днешно време човек се сблъсква с различни грехове, пороци, съблазни, които се разпространяват свободно. Чрез този списък от грехове, ап.Павел показва, че църквата е малък остров от непорочност – святост,чистота,моралност, която живее непорочно във един свят на порочност – грехопадение.
Нека с Божията помощ да размишляваме над този пасаж и да се поучим от Божието слово.

И З Л О Ж Е Н И Е

Ап.Павел започва този списък с грехове, които са осъдени от Закона – Божието слово и на ПЪРВО МЯСТО слага:

І. БЕЗЗАКОННИТЕ – са осъдени от Божието слово – ст.9
... като знае това, че законът не се налага за праведния, а за беззаконните.
Това са онези, които знаят Закона на доброто и злото и СЪЗНАТЕЛНО го нарушават с отворени очи и ясно съзнание.
Никой не може да осъди някога за нарушаване за нещо което е писано в Закона, за което той няма представа и не знае –
НО, БЕЗЗАКОНИЕ – ТОВА СА ОНЕЗИ, които знаят че е грях, че не е добро и СЪЗНАТЕЛНО И УМИШЛЕНО/ИСКАЙКИ/ нарушават закона и удовлетворяват своите желания..... кр.разм......


ІІ. НЕПОКОРНИТЕ – са осъдени от Божието слово – ст.9
... като знае това, че законът не се налага за праведния, а за беззаконните и непокорните.
Това са онези, които са непослушни и непокорни, които отказват да се подчиняват на всякаква власт /най вече в църквата/. Тези хора не признават власта и авторитета на пастира, водача, по възрастните и поставените от Бога в църквата. Те често са като войници, които бунтовно не се подчиняват и отказват да изпълняват команда – такива често казват – КОЙ СИ ТИ, КОЙ ТЕ Е ПОСТАВИЛ НАД МЕН, ТИ СИ НИКОЙ, ГЛЕДАЙ СИ РАБОТАТА .... кр.разм.....
Такива хора са повече ГОРДЕЛИВИ, НЕУБОЗДАНИ, които никога не могат да приемат съвет, указание, наставление за да се покоряват..


ІІІ. УБИЙЦИТЕ НА МАЙКИ И БАЩИ – са осъдени от Божието слово – ст.
... като знае това, че законът не се налага за праведния, а за беззаконните и непокорните, за убийците на бащи и убийците на майки, за човекоубийците,

Тези, които описва ап.Павел се отнася не само за онези, които физически убиват бащи и майки, синове, дъщери, братя и сестри, а и за друг вид убийци, за които по римското право от онова време четем, СИН, КОЙТО УДАРИ СВОИТЕ РОДИТЕЛИ – се подлага на смъртно наказание. Тези думи показват онези СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ, които нямат чувството на благодарност, уважение и срам. В сърцата на които липсва благодарността към родителите за безсънните нощи и грижата за тяхното отглеждане, израстване,образование, грижи за децата и пр..., НЯМАТ уважение за годините усилия на грижа и защита, на труд за задоволяване на всяка тяхна нужда и потребност, ТЕ НЯМАТ И СРАМ и затова изоставят своите родители в глад, мизерия, без дом, тормозят ги, унижават ги и пр.......
Чрез това слово, апостола ни напомня, че жестокият удар не е само удар по тялото, НО УДАРЪТ КОЙТО ПРИЧИНЯВА БОЛКА ВЪВ СЪРЦЕТО И ДУШАТА..... а такива има много, които със своите дела убиват не само своите родители, но и други в църквата Христова. Исус разширява значението на тази заповед, която касае не само убийството на човека, но и чувството на омраза против братята и сестрите.


ІV. ЛЪЖЦИТЕ – са осъдени от Божието слово – ст.10
... за блудниците, мъжеложниците, търгуващите с роби, лъжците, кълнящите се на лъжа.
Това са хора, които не се колебаят, без да мислят за последиците от тяхното деяние, без да се колебят, както някой е казал без да им мигне окото извръщават истината, говорят лъжа и неверни неща, за да оправдаят себе си и да постигнат своите цели. За такива истината няма стойност, за тях лъжата е средството за израстване и получаване на достижения в техния живот.
В такава светлина ап.Павел обрисува атмосферата в която се е развивала ранната християнска църква – атмосфера на БЕЗЗАКОНИЕ, НЕПОКОРНОСТ, УБИЙЦИ И ЛЪЖЦИ.
Независимо от това ЦЪРКВАТА СЕ Е РАЗВИВАЛА, пазела е божието слово и днес това слово достига и до нас със цялата си ВЛАСТ И АВТОРИТЕТ, който може да ни промени.








ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Нека се пазим от това за което ап.Павел ни прупреждава в І.Тимотея 1:8-10 ст. ...
А ние знаем, че законът е добър, ако го употребява някой законно, като знае това, че законът не се налага за праведния, а за беззаконните и непокорните, за нечестивите и грешните, за неблагоговейните и скверните, за убийците на бащи и убийците на майки, за човекоубийците за блудниците, мъжеложниците, търгуващите с роби, лъжците, кълнящите се на лъжа,


ЯМБОЛ, пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ