сряда, 2 ноември 2011 г.

ТЪЛКУВАНЕ НА ПОСЛАНИЕТО НА ЮДА-6

Посланието на ЮДА
ЛЕКЦИЯ 6
ХРИСТИЯНИНА КАТО ДОБРОДЕТЕЛЕН ЧОВЕК
Прочит: Юда 20 - 21 ст.

УВОД: До този пасаж от Божието слово, Юда говори за значимостта на християнина, защитаване на вярата, за вмъкналите се нечиви хора в Божието стадо и за техните намерения и действия, които са осъдени поради обръщането на Божията благодат като причина да прикриват своите плътски пороци, които пръскат Божието стадо и стават причина за съблазън.
В тази част от Божието слово от 20 до 23 стихове Юда разкрива характерните черти на ДОБРОДЕТЕЛНИЯ ЧОВЕК В БОЖИЕТО СТАДО.

И З Л О Ж Е Н И Е
Независимо от това, че нечистивите човеци активно работят за отпадане на хората от вярата и, в Божието стадо има и добродетелни хора, които изпъкват със своята верност,чистота и служене на Бога.
Тези хора са хора на добрите дела, чрез които човек се насърчава в своя духовен живот и служение.
І. ДОБРОДЕТЕЛНИЯ ХРИСТИЯНИН – строи своя живот върху фондамента наречен –
ПРЕСВЯТА ВЯРА.

С това слово Юда напомня на всички, че живота на новородения християнин се основава не на това какво той е създал или направил, А НА ТОВА КАКВО ТОЙ Е ПОЛУЧИЛ.
Християнина получава ВЯРАТА като свързана верига. Исус предаде вярата на апостолите, от тях тя премина в Църквата и ние получаваме вярата от църквата. В това има нещо уникално и удивително, и това означава, че нашата вяра не е просто наше мнение, А ТОВА Е ОТКРОВЕНИЕ, ПОЛУЧЕНО ОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС, пазена във Неговата църква и предавана от църквата по-нататък от поколение на поколение, което предаване става под наблюдението и контрола на СВЯТЯ ДУХ. – Това е ПРЕСВЯТА ВЯРА.
Първоначалното значение на думата „Свято” означава – ДРУГО, или ОТЛИЧАВАЩО СЕ!
Свято – отличаващо се от останалите, така както СВЕЩЕНИКА се отличава от останалите вярващи, ХРАМА /Църковната сграда/ - се отличава от всички останали здания, СЪБОТАТА от останалите дни и БОГ – във висша степен се различава от отстаналите хора.
Вярата на новоредения християнин се отличава в два много важни аспекта:
1. Тази вяра не е произведение на ръката и
умът на човечеството – НО Е ДАДЕНА ОТ БОГА. Тя ни е дадено не по право на избор, А ПО ОТКРОВЕНИЕ ОТ БОГА. Ние не трябва да правим умувания, размисли, НО ОПРЕДЕЛЕНО ДА ЗНАЕМ – ЧЕ ТОВА Е ПО ОТКРОВЕНИЕ ОТ БОГА.

2. Тази вяра е ВЯРА, КОЯТО МОЖЕ ДА
ПРОМЕНИ онзи, който я има.
Тази вяра променя не само нашите мисли, чувства и намерения, но целият облик на нашия живот. Тя е несамо вяра отваряща нашите умове, но е нравствен двигател на нашия живот.

ІІ. ДОБРОДЕТЕЛНИЯ ХРИСТИЯНИН –
е човек на молитвата.
Смисълът на вярата се изразява В ПРИЗНАНИЕТО НА НАШАТА ПЪЛНА ЗАВИСИМОСТ ОТ БОГА, а Молитвата е акт на признание и обръщение към Бога за помощ в нужда и това е най яркото доказателство за нашата зависимост от Бога. Християнинът знае, че сам той нищо неможе да постигне или направи, но със Бога всичко е възможно и затова той е длъжен във своето безсилие да се обърне към всесилния Бог.
Юда напомня молитвата да бъде във Святия Дух и с това той има впредвид: - често нашите молитви биват егоистични и духовно слепи, но когато ние напълно се отдадем в разпореждане на Святия Дух тогава нашите желания, мисли, чувства, намерение, отношения към другите стават чисти и молитвите ни правилни. Истината се заключава в това, че ние християните сме длъжни да се молим на Бога, НО САМО БОГ МОЖЕ ДА НИ НАУЧИ КАК ДА СЕ МОЛИМ И ЗА КАКВО ДА СЕ МОЛИМ.

ІІІ. ДОБРОДЕТЕЛНИЯ ХРИСТИЯНИН –
е човек запазващ в себе си Божията любов.
С това Юда напомня за заветното взаимоотношение между Бога и неговия народ.
В Изх.24:7 четем.... После взе книгата на завета и я прочете, като слушаха людете; и те рекоха: Всичко, каквото е казал Господ, ще вършим, и ще бъдем послушни.
Бог се обърна към своя народ и им предложи за им бъде техен Бог, а те негов народ – това е отношение в което народа трябва да пази в себе си любовта на Своя Бог.

Този който иска да запази близост и единство с Бога, задължително трябва Му принесе своята любов и своете послушание – те са неразделни по-между си.

ІV. ДОБРОДЕТЕЛНИЯ ХРИСТИЯНИН –
е човек на очакването.
Такъв човек очаква пришествието на Господ Исус Христос запазвайки във себе си МИЛОСЪРДИЕ, ЛЮБОВ И СИЛАТА НА ИСУС ХРИСТОС ДА СЛУЖИ НА БОГА, защото той знае че Исус ще му донесе ВЕЧЕН ЖИВОТ, тоест ЖИВОТА НА САМИЯ БОГ – ЖИВОТ НА БОЖЕСТВЕНА ЛЮБОВ КЪМ ЧОВЕКА!!!!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Какво да запомним:
В стадото винаги ва добродетелни християни които:
1. Живеят живот на пример
2. Те са хора на молитвата
3. Пазят във себе си Божията любов
4. Винаги са готови да посрещнат Господ Исус.


03.11.2011, Ямбол пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ