събота, 22 октомври 2011 г.

ТЪЛКУВАНИЕ НА ПОСЛАНИЕТО НА ЮДА - 5

Посланието на ЮДА
ЛЕКЦИЯ 5
ХАРАКТЕРТЕРНИТЕ ЧЕРТИ НА НЕЧИСТИВИТЕ
Прочит: Юда 12 - 16 ст.

УВОД: Тази част от Божието слово представлява най яркото и силно изобличение в Новия завет. Юда разкрива характера на нечистивите с които те се проявяват и разкривайки тяхното поведение той ги изкарва на светло за да може да бъдат познати и човек да се предпази. Нека разгледаме техните характерни черти и да се поучим от Юдовото изобличително слово.

И З Л О Ж Е Н И Е
Тези хора чрез своите действа правят:

І. СЪБЛАЗЪН НА БРАТСКИТЕ ВЕЧЕРИ ст.2
Според написаното от Юда няма никакво съмнение, че тези нечистиви хора представляват голяма опасност за братски вечери, които са наречени още братски гощавки на любовта. Тези вечери ня любовта – АГАПЕ - са едни от ранните характерни черти на апостолската църква. Те са представлявали трапеза на ПРИЯТЕЛСТВОТО И БРАТСТВОТО, които се организирвали във НЕДЕЛНИЯ ДЕН.
На тази празнична братска трапеза на любовта, всеки е носил каквото може и всичко са разделяли по равно по между си. Това е било нещо прекрасно, като във всяка домашна църква християните са могли във всеки неделен ден – ден посветен на Господа, да седнат и да бъдат заедно на трапезата на братската любов.
Без съмнение в тези случаи е имало християни, които са имали възможност са донасяли много, но имало е и такива, които според своите възможности са донасяли малко. За много от членовете на църквата тази трапеза е била единствената възможност за добра храна. Проследявайки историята на ранната църква, ние забелязваме, че част от някои са започнали да правят разделения на братските трапези на любовта, както ап.Павел говори за Коринстката църква в І.Кор.11:17-22ст.
Събиращите се на тези братски трапези са се разделяли на групи, така за едни е имало много храна, а други са гладували. Когато любовта-Агапе не присъства на трапезата, тогава тя е пародия и много често тя не оправдава името си – Братска трапеза на любовта. Такова нещо се случва и понастоящем при миенето на нозете при Господна вечеря в някои църкви, къдете някои от членовете предварително се избират по между си за да си моят нозете, а не с когото се падне.
Това е създаване на група и води до разделение. Така се е случвали и при братските трапези на любовта.
Противниците на Юда са правили пародия от братските трапези на любовта, правили са разделения, създавали са групи от по-възможните и са отделяли по доброто за себе си. На трапезите на любовта хората са били душевно близки, чувствали са нуждата от необходимостта един от друг, А ТЕЗИ НЕЧИСТИВЦИ са използвали трапезите на любовта за да удовлетворят своите похоти. Лошо е когато хора които идват на църква, използват възможностите които им дава християнството за свои цели и облаги. Такива хора са като подводни камъни, в които може да се разбие братството на трепазите на любовта.

ІІ. ЕГОИЗЪМ ВЪВ БРАТСКИТЕ ВЕЧЕРИ
Тези нечистивци са били постоянно скитащи се в своите компании и не са изпитвали никакво чувство на отговорност по отношение на другите братя и сестри. Тези две неща – скитането и безотговорността вървят ръка за ръка и показва техният ЕГОИЗЪМ.
Трапезата на любовта трябва да бъде проявление на приятелство и това приятелство трябва да се състои в това, че човек трябва да дели всичко със другите, но вместо това нечистивите създават свои компании и всичко каквото имат оставят за себе си, без да споделят това с другите. Човек който не чувства отговорност и за други и мисли само за себе си е егоист и е осъден. В такъв образ Юда осъжда егоизмът, като подводни камъни, които разбиват братството и няма чувство на отговорност за другите.

ІІІ. ЧРЕЗ СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ
НЕЧИСТИВЦИТЕ СА БЕЗПОЛЕЗНИ.
Според думите на Юда тези хора се явяват като безводни облаци, които са носени от ветровете, но не носят дъжд. Това ни напомня на някои хора които само говорят и имат високи и големи изисквания към другите, а самите те не принасят никаква полза. Историята на Христос и безплодната смоковница е прекрасен пример на тези човеци които не принасят никаква полза. Облак който не носи дъжд е безполезен и носи разочарование и отчаяние. Празните обещания като облак без дъжд са безполезни и в Новия завет този безполезност се осъжда –
ПРИМЕРА за талантите – за човека със заровилия талант господарят каза: ЛЕНИВИЙ Е БЕЗПОЛЕЗНИЙ СЛУГО.... той беше наказан....
Никакви красиви думи и обещания не могат да заменят полезното действие на божиите чада.
Думите без дела нямат сила, така както облак без дъжд е безполезен. Такива безводни облаци са нечистивците от Юдовото послание.

ІV.ТЕЗИ ХОРА СА И РОПТАТЕЛИ – ст.16

Тези нечистивци, които са се вмъкнали в църквата скривайки се зад вярата, но не са покаяни са постоянно и вечно недоволни от живота, който Бог им е определил и постоянно роптаят. Такива хора намират недостатък и в най хубавите неща – в проповедта, хвалението, организацията, служението, грижата за другите ...
Постоянно са недоволни и претендират че могат да направят неща по добре но никога не се завхващат да ги направят – само думи, но не и дела. Юда отново акцентирва върху един момент – поведението/действието/ на тези хора се определя от тяхното желание. Самодисциплината и самоконтрола за тях нищо не означава, тяхната отговорност и техният дълг са празни думи, във тях няма никакво желание за служене и никакво чувство на отговорност. Те търсят само своята полза и да не изменят на своите желания.
Щеше да има пълен хаос във света ако всички хора бяха като тези нечистивци от Юдовото послание.
Тези хора говорят горделиво и надменно, но във същото време те се смиряват пред великите и силните ако могат да извлекат някаква полза за себе си. Те могат да направят силно впечатление на накой със своето лъскателно и хвалебствено слово за другите, но във сърцата си остават горделиви и надути. Нечистивите, против които пише Юда, прославят себе си и лъскаят другите ако това се наложи в някой момент за да получат някаква изгода. ТАКИВА ХОРА ИМА И В НАШЕ ВРЕМЕ.
ЮДА ОТПРАВЯ СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, КАТО РАЗКРИВА ХАРЕКТЕРНИТЕ ЧЕРТИ НА ТЕЗИ ХОРА ЗА ДА ГИ ПОЗНАЕМ И ДА ГИ ОТСТРАНИМ ОТ ЖИВОТА СИ.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Какво да запомним от тази лекция: Тези хора чрез своите действа правят:

І. СЪБЛАЗЪН ВЪВ БРАТСКИТЕ ТРАПЕЗИ НА ЛЮБОВТА.
ІІ. ЕГОИЗЪМ ВЪВ БРАТСКИТЕ ВЕЧЕРИ
ІІІ. ЧРЕЗ СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ
НЕЧИСТИВЦИТЕ СА БЕЗПОЛЕЗНИ.
ІV.ТЕЗИ ХОРА СА И РОПТАТЕЛИ.

20.10.2011,Ямбол пастор Иван Георгиев